met een mooimaker op pad

Tienen telt maar eventjes 250 km wegen. Het is dan ook een hele klus om deze zwerfafvalvrij te maken. Gelukkig kan het team van de openbare reiniging rekenen op enkele plichtsbewuste inwoners: de ‘Mooimakers’.* Mark Thys uit Oorbeek is één van hen. 

Mark is Mooimaker geworden omdat hij zich ergerde aan de blikjes, papieren en zakken die het landschap ontsieren. “Eén keer om de twee tot drie weken ga ik op pad om het rondslingerend afval van anderen op te ruimen. Hierbij neem ik een stuk voetpad en berm van ongeveer 800 meter aan beide zijden van de weg voor mijn rekening. Bij elke opruimbeurt kom ik ongeveer aan 4 kilogram afval. Het merendeel zijn blikjes en rookwarenverpakkingen. Zo vind ik elke keer minstens één doosje van een merk cigarillo’s. Er is dus iemand die er een sport van maakt om telkens de straat te vervuilen!” 

“Van de stadsdiensten kreeg ik een hesje, een knijper, handschoenen en een voorraad afvalzakken. Die kan ik meegeven met de ophaalwagens van Ecowerf. Als ik een sluikstort ontdek, gebruik ik de meldfunctie op de website van de stad. Dan komen stadsmedewerkers snel de rotzooi opruimen. Sensibiliseringscampagnes zijn mooi om mensen die het goed menen te informeren, maar er zijn hardleerse mensen. Die kan je enkel overtuigen als je hen raakt waar het pijn doet: in de portemonnee. Het is moeilijk hen op heterdaad te betrappen, maar zij die betrapt worden, moeten streng bestraft worden.”

Wat raadt Mark de Tienenaar aan die ook een stukje straat wil proper houden? “Toon aan de mensen dat je zwerfvuil opraapt! Draag je hesje, val op en zorg ervoor dat mensen in je omgeving begrijpen dat zwerfvuil niet zomaar verschijnt en verdwijnt. Doe mee aan de ‘Grote Lenteschoonmaak’ en registreer je op Mooimakers.be, zo wordt het gebied dat je schoonhoudt aangeduid op een kaart!” 

‘Mooimakers’ is een samenwerking van OVAM, Fost Plus en de lokale overheden. Wil je zelf regelmatig zwerfvuil opruimen, registreer je dan op www.mooimakers.be. Zo krijg je de nodige ondersteuning!

Delen:

Wat vind jij van dit bericht?
0Smile0Lol0Wow0Love0Droevig0Boos